Vores råd til at holde det perfekte kvote 2 sabbatår

Sabbatåret - hvad skal man lave?

Flere og flere unge vælger at tage et sabbatår - enten for at arbejde og tjene penge, så de kan rejse og se verden eller for at opkvalificere sig, så man kan komme ind i kvote 2. At tage et sabbatår kan være det bedste du har gjort for din kvote 2-ansøgning, men det kræver også, at man laver noget fornuftigt.

 

Det kan dog være svært at finde ud af, hvad man egentlig skal lave i sit sabbatår for at optimere sin kvote 2-profil. På denne side kan du finde en masse forskellige institutioner, højskoler, uddannelser, arbejdspladser mv., som er gode for din kvote 2-ansøgning, og som vi kan stå inde for. Her kan du læse om dem og endda tage kontakt! 

Sabbatår - indholdsfortegnelse

 

Brug dit sabbatår på højskole

Her kan du finde portrætter af nogle af de højskoler, som vi anbefaler. Læs om dem, hvad der gør dem unikke og hvordan de styrker din kvote 2!

82780256_1758267850976133_80633452561810
Idrætshøjskolen Sønderborg

Idrætshøjskolen Sønderborg ligger strategisk placeret 100m fra stranden og fokuserer på idræt, samvær og et godt sammenhold elever og lærer imellem

Overbliksbillede.png

NIH er for dig, der gerne vil have et sabbatår med indhold. Med et højskoleophold hos os får du en hverdag fyldt med sport, fællesskab og helt unikke venskaber.

Nordjyllands Idrætshøjskole
rsz_skolebilleder1.png
Nordfyns Højskole

Nordfyns Højskole tager udgangspunkt i livskvalitet og ønsket om at forbedre verden.  Du vil både få nye sociale, personlige og faglige perspektiver.

Skolen-2_low-1024x612.jpg
Bornholms Højskole

Bornholms Højskole er til dig, der vil have fordybelse, fælleskab og frihed. Det er en fri grundtvisk højskole med dybe rødder i den bornholmske natur, kunst, historie og kulturliv.

100663671_3238671459499837_3346045948995
Egå Ungdoms-Højskole

Egå Højskole er en ungdomshøjskole til dig, der er mellem 16-19. Et ophold på højskolen er et afbræk fra den almindelige skolegang og med over 30 forskellige fag, er der mulighed for at vælge noget, du finder interessant. 

csm_IMG_9441_fb8629f057-1.jpg
Odder Højskole

Med ca. 80 forskellige fag er Odder Højskole en dansk højskole med et internationalt perspektiv, hvor fællesskabet er i verdensklasse

162942_Slyst_Jyderup_Hjskole.jpg
Jyderup Højskole

Jyderup er en højskole hvis hovedfag bevæger sig fra musik  og kunst til grøn omstilling og bæredygtighed. Her er fokus på diversitet og sammenhold.

_D4_3899.jpg
Livsstilshøjskolen

På Livsstilshøjskolen er det lysten, der driver værket. Her fokuseres der på livsstilsomlægning og der undervises blandt andet yoga og meditation.

luthermisskol1.jpg
Luthersk Missions Højskole

Egå Højskole er en ungdomshøjskole til dig, der er mellem 16-19. Et ophold på højskolen er et tiltrængt afbræk fra den almindelige skolegang og med over 30 forskellige fag, er der rig mulighed for at vælge noget, du finder interessant. 

Caribien_01_800x445.jpg

HÖJSKOLENDK er en dansk højskole for unge i alderen ca. 18-30 år. De brænder for oplevelser, fællesskab og mødet med nye mennesker og kulturer; derfor laver vi
eventyrlige højskoleophold i udlandet.

HÖJSKOLENDK
 
simon-abrams-286276-unsplash.jpg

Driver du en virksomhed eller organisation, som styrker unge menneskers oplevbelser i deres sabbatår? Så tag kontakt til os - så finder vi ud af noget.

Din højskole?

Rejs i dit sabbatår

Her kan du finde portrætter af nogle af de arbejdspladser, som vi anbefaler. Læs om dem, hvad der gør dem unikke og hvordan de styrker din kvote 2!

sc1009_2_53_edited_edited_edited_edited.
AFS Interkultur Danmark

AFS er en udvekslingsorganisation, der tilbyder programmer over hele verden. Om du vil afsted i 2 uger eller et helt år, så kan AFS hjælpe dig.

img_4147_edited.jpg
Niels Brock i San Diego

Niels Brock er en handelsskole, som også tilbyder et 13-ugers studieophold i San Diego med læring om bl.a. virksomheder, marketing og start-ups.

travel-alott-66712705-1428501027433.jpg
Travel Alott

Travel ALOTT blev grundlagt i 2001 og er specialister i at arrangere Working Holiday ophold, praktik- og frivilligt arbejde i udlandet.

simon-abrams-286276-unsplash.jpg

Driver du en virksomhed eller organisation, som styrker unge menneskers oplevbelser i deres sabbatår? Så tag kontakt til os - så finder vi ud af noget.

Dit rejseselskab?
 

Arbejd i dit sabbatår

Her kan du finde portrætter af nogle af de arbejdspladser, som vi anbefaler. Læs om dem, hvad der gør dem unikke og hvordan de styrker din kvote 2!

 
malaga-1567220644-132321-ImageGalleryLig
TMPO

TMPO er en virksomhed, der hjælper deres kunder med mødebooking, fundraising, sælger produkter etc. Virksomheden har kontorer i både Danmark og Spanien.

willem-de-meyer-E7EUYeN-IyY-unsplash.jpg
Snowminds

Brænder du for at stå på ski, og drømmer du om at undervise andre? Så er Snowminds arbejdsgiveren for dig, hvor de tilbyder jobmuligheder verden over.

ALCUDIA_PINS_OFERTAS_CABECERA.jpg
TUI

TUI er et rejseselskab, der tilbyder rejser verden over. Samtidig tilbyder de en unik mulighed for at arbejde i udlandet, hvor kun fantastisen sætter grænser

simon-abrams-286276-unsplash.jpg

Driver du en virksomhed eller organisation, som styrker unge menneskers oplevbelser i deres sabbatår? Så tag kontakt til os - så finder vi ud af noget.

Din virksomhed?

Tag en uddannelse i dit sabbatår

Her kan du finde portrætter af nogle af de uddannelsesmuligheder, som vi anbefaler. Læs om dem, hvad der gør dem unikke og hvordan de styrker din kvote 2!

FT%20info%20collage_edited.jpg
akadmi_012.jpg

Ønsker du at få et fagligt forspring, og vil du gerne blive klædt 100% på til Kvote 2-processen og universitetet? Så er et kursus hos Studieakademiet det rette for dig!

Studieakademiet
 

Brænder du for at blive fødselshjælper og hjælpe gravide gennem fødslen? Så kan det være, at Fødselsterapeuten er det rette sted for dig!

Fødselsterapeuten

Sabbatår - Hvorfor skal du holde det?

Det er blevet populært at tage ét, to eller måske endda tre sabbatår, når man går ud af gymnasiet, og inden man skal på universitet. Før i tiden blev det set som et "fjumreår", og det kan det også stadig sagtens være, men bruger du sabbatåret rigtigt, kan det komme dig til utroligt stor gavn, når du skal søge ind på en videregående uddannelse.

Hvad er et sabbatår så? Sabbatår er blevet den populære betegnelse for det eller de år, man tager mellem gymnasiet og universitetet, hvor man tager en pause fra skolen og laver noget, der ikke har noget med uddannelse at gøre. Mange bruger det til at rejse, arbejde eller lignende.

Især hvis du søger kvote 2, kan det være utroligt meget værd at have haft et spændende sabbatår. I kvote 2 kigger de nemlig på, hvilke erfaringer du har haft udover gymnasiet, som gør, at du er kvalificeret til at læse. Det kan være både erhvervserfaring, frivilligt arbejde, længere udlandsrejser, højskoleophold og meget mere. 

Fordelene ved at tage et sabbatår er mange, men her har vi listet nogle af dem, som, vi synes, er de allervigtigste:

 • Du forbedrer dine chancer for at komme ind på dit drømmestudie (Hvis du laver de rigtige ting)

 • Du kan have et super fedt år, hvor du både arbejder med noget spændende eller oplever store dele af verden, som du måske aldrig får lov til på samme måde igen

 • Tager du på rejser til udlandet, højskole eller frivilligt arbejde, kan du stifte en masse nye gode bekendtskaber, som holder resten af livet

 • Du får en pause fra uddannelseslivet og kan måske blive mere motiveret til at læse videre

 • Du lærer en masse ting om at begå dig ude i verden og om dig selv, og hvad der driver dig

Hvad skal jeg så lave i mit sabbatår?

Der er utroligt mange ting, man kan lave i sit sabbatår, og det kan være svært at finde ud af, hvilke muligheder der er, men også hvad der i virkeligheden er godt at lave for at forbedre sit CV. 

Det afhænger selvfølgelig meget af, hvad man gerne vil læse, hvad der ser godt ud på CV'et i forhold til din kvote 2 ansøgning. 

Ovenfor har vi listet organisationer, som, vi ved, er godt for dit CV på de forskellige universiteter - for hvert af stederne kan du gå ind og læse mere om dem og også se, hvilke studier de især er gode for. Så kan du allerede i dit sabbatår begynde at planlægge med at være en af dem, der står allerbedst, når studiepladserne skal deles ud.

Der er mange ting, du kan lave i dit sabbatår, men her er nogle hovedregler for, hvad du bør tænke på:

 • Om det er relevant for det studie, som du gerne vil læse

 • Om det er unikt: når du søger ind på kvote 2, måles du op med de andre ansøgeres erfaringer

 • Om det er en fed oplevelse: du skal ikke gøre noget, som du ikke gider

 • Om du kan lære noget om dig selv og verden; om du i virkeligheden finder ud af, at du vil noget andet

 • Om universiteterne vægter det, du laver. F.eks. vægter nogle universiteter kun udlandsophold over tre måneder - så er det surt kun at rejse i 2,5. Dette kan du tjekke på universiteternes hjemmesider

Som hovedregel er der nogle ting, som, stort set alle universiteter synes, er en god idé:

 • Studierelevant erhvervserfaring

 • Frivilligt arbejde

 • Udlandsophold (i længere perioder)

 • Højskoleophold

Studierelevant erhvervserfaring

Studierelevant erhvervserfaring indebærer arbejde, som relaterer sig til det du gerne vil læse. Skal du for eksempel læse til sygeplejerske kunne det være arbejde som handicaphjælper. Typisk vægter universitetet kun aktiviteten, hvis du har arbejdet mere end 30 timer i minimum en måned. Det gode ved erhvervserfaring er, at man også tjener penge, mens man gør det. Derfor kræver det ikke en stor opsparing og du kan måske endvidere få kontakter, som kan hjælpe dig i løbet af studiet. 

Frivilligt arbejde

Frivilligt arbejde indebærer, ja, at arbejde gratis. Nogle steder skal du endda faktisk betale penge for det. Frivilligt arbejde er utroligt godt for din kvote 2 ansøgning, fordi det viser, at du ikke har gjort det bare for at tjene penge, men du har gjort det, fordi du oprigtigt interesserer dig for dette felt. Det er blevet utroligt populært at tage til for eksempel Afrika at arbejde som frivilligt med børn dernede. Ulempen ved dette arbejde er, at det kan være en dyr affære og måske kræver en stor opsparing for at gennemføre.

Udlandsophold

Når vi snakker om dyre affærer, så kan vi passende også nævne udlandsophold. Rundrejser i Sydøstasien, Sydamerika eller noget helt tredje er det nye sort for unge mennesker i deres sabbatår. Det er dyrt, men er samtidig også en oplevelse for livet. Nogen vælger at rejse i grupper, så man lærer en masse nye mennesker at kende. Universiteter vægter det typisk kun i kvote 2, hvis du har rejst i 1 sammenhængende måned. Nogle steder skal du endda have rejst mere end tre sammenhængende måneder.

Højskoleophold

Et højskoleophold er også guld værd i dit sabbatår, hvor du samtidig lærer Grundtvigianske værdier og har et utroligt tæt sammenhold med de andre, der er på højskolen. Det ser super godt ud på din kvote 2 ansøgning, fordi du har taget skridtet ud i den store verden og ud fra de trykke rammer. Højskoleophold vægtes typisk også først, når du har tilbragt én sammenhængende måned på højskole. 

Hvad skal jeg gøre, når jeg har holdt mit sabbatår?

Når du er færdig med dit sabbatår, skal du højst sandsynligt søge ind på en videregående uddannelse. Her skal du formå at kunne bruge dine erfaringer fra sabbatåret til en eventuel kvote 2 ansøgning eller til en optagelsestest på det universitet, du gerne vil søge ind på. 

Dine erfaringer i sabbatåret er ikke noget værd, hvis du ikke formår at artikulere i en ansøgning eller et skriftligt interview, hvad det er du har lavet og hvorfor det har gør dig bedre egnet til at søge lige netop det studie, du gerne vil søge ind på.