• Magnus

GUIDE: Sådan skriver du en god Kvote 2-ansøgning

Opdateret: 6. juli 2020

Når du skal søge via Kvote 2 til marts, kræver det hos mange uddannelsessteder, at du har en motiveret ansøgning, der sparker røv, og som virkelig får solgt dig, din motivation, og hvorfor du skal optages på uddannelsen. Det er med andre ord rigtig vigtigt, at din Kvote 2-ansøgning spiller maks. Men hvordan sikrer man sig, at ens Kvote 2-ansøgning er god? Læs med her og få en idé om, hvordan den skal udarbejdes.

Kvote 2-ansøgning

Inden du går i gang med skrivning

Inden du påbegynder dit arbejde med din Kvote 2-ansøgning, er der en masse forarbejde, der skal gøres. Mange aspiranter tror fejlagtigt, at alle Kvote 2-ansøgninger skal skrives på samme måde, og at alle universiteterne ligeledes har de samme krav til den motiverede ansøgning. Dette er, som sagt, en fejl, da det varierer meget fra universitet til universitet. Hos nogle universiteter må du eksempelvis maks skrive én A4 side, hvorimod du hos andre må skrive helt op til to A4 sider. Derudover har uddannelserne ofte fokus på forskellige ting, hvorfor du også skal sætte dig ind i, hvilke kompetencer, du har, der vil være gode at fremhæve i din motiverede ansøgning. Inden du går i gang med skrivningen, kan det også være en god idé blandt andet at overveje følgende punkter:

  • Har jeg styr på vurderingskriterierne?

  • Har jeg styr på, hvad uddannelsen går ud på?

  • Har jeg styr på, hvilke kompetencer hos mig selv jeg kan trække på?

  • Har jeg styr på, hvilke regler der er i forhold til en motiveret ansøgning?

Hvis du har styr på ovenstående punkter, kan du så småt begynde at gå i gang med det sjove: selve skrivearbejdet


Hvis du derimod ikke føler, at du har så meget styr på det, kan det også være en god idé at tage kontakt til professionelle, der kan hjælpe med at få skræddersyet din ansøgning til dig og uddannelsen. Skulle du have brug for hjælp, foreslår vi, at du tager fat i Mimer, som uden tvivl kan hjælpe dig med at udarbejde en skræddersyet ansøgning til dit drømmestudie.

Kom godt i gang din Kvote 2-ansøgning

Når du skal skrive din Kvote 2-ansøgning, er det en rigtig god idé at gå i gang i god tid. Dette kommer sig af, at det godt kan tage rigtig lang tid at få færdigskrevet den perfekte Kvote 2-ansøgning. Det er ikke nok at bruge 30 minutter på din ansøgning, da det oftest er et meget hårdt felt af ansøgere, man er oppe imod. Det handler derfor meget om, at du skiller dig ud fra den ellers store mængder af ansøgere. Inden du starter med at skrive din ansøgning, kan det også være en rigtig god idé at brainstorme lidt over din ansøgning:

  • Hvad vil du bruge uddannelsen til?

  • Hvilke erfaringer kan du trække på?

  • Hvad er din motivation for at tage uddannelsen?

  • Hvordan kan du koble din erfaring sammen med uddannelsen?

  • Hvorfor passer du ind på uddannelsen?

Ovenstående punkter er blot ideer til, hvad du kan brainstorme over, men under alle omstændigheder er det en god idé at have i hvert fald størstedelen af dem med i din endelige ansøgning.


Læs også: Kvote 2 ansøgning eksempel - se en ansøgning, der virkede

brainstorm

Selve skrivearbejdet

Når du har fået styr på de to førnævnte steps, er det tid til at gå i krig med selve skrivearbejdet. Her er det rigtig vigtigt, at du virkelig får vist, at du brænder for at læse uddannelsen. Du skal med andre ord få forklaret, på en god måde, hvad din motivation for at læse uddannelsen er. Du skal også få forklaret, hvorfor du passer godt ind på uddannelsen. Det er dog vigtigt, at du ikke kun har dig selv i fokus, men i lige så høj grad har fokus på uddannelsen, og hvad du kan bidrage med. Hvis du har sat dig godt nok ind i uddannelsen, burde det ikke være et problem for dig at kunne få forklaret, hvorfor ovenstående gør sig gældende. Det er en rigtig god idé at forklare, hvilke erfaring, du har, der gør dig i stand til at gennemføre uddannelsen - det, der også er kendt som "studiepotentiale".


Noget af det allervigtigste ved din ansøgning er også, at du får målrettet den til den specifikke uddannelse, du gerne vil søge. Det duer ikke at lave én motiveret ansøgning, som du sender ud til alle universiteter. Da du ikke har så meget plads at arbejde med, er det også vigtigt, at du skriver konkret og præcist, så du ikke spilder for meget plads med det, vi kalder "en-sludder-for-en-sladder". Det er også rigtig vigtigt at skrive korrekt. Undgå dumme fejl som slåfejl og hav styr på, at der ikke er stavefejl eller grammatiske fejl. Et godt tip er derfor også, at du får en anden til at læse den igennem. Fire øjne ser bedre end to.

Efter skrivearbejdet er færdigt

Når du er færdig med at skrive din motiverede ansøgning, skal du have den læst igennem. Her et af vores bedste råd, at du får en anden til at læse den igennem. Som nævnt i ovenstående afsnit, så ser fire øjne bedre end to, og det er for andre lettere at finde fejl i din tekst, end det er for dig selv. Det kan både være en god ven, en af dine forældre eller en hvilken som helst person. Det vigtigste er bare, at den bliver læst igennem, og at de kan komme med konstruktiv feedback, som du kan gøre brug af i din ansøgning.


Det er også en rigtig god idé at kigge på den selv, og overveje om du har fået opfyldt de krav, du satte dig selv, da du lavede din brainstorm. Har du fået alle de ting med, du gerne ville, og har din ansøgning en rød tråd? Derudover er det også en god idé at overveje, om din ansøgning er let at forstå og ikke har for mange lange og kringlede sætninger.


Få hjælp udefra

Hvis ovenstående er for stor en mundfuld for dig, kan det også være en rigtig god idé at få hjælp af eksterne parter. Hos Go' Kvote 2 henviser vi til Mimer, som er specialiseret i at hjælpe folk med netop deres Kvote 2-ansøgninger, hvor professionelle skribenter skræddersyer ansøgningen efter din profil og den uddannelse, du søger. Så hvis du synes, det er for stor en mundfuld at udarbejde en motiveret ansøgning til Kvote 2, så tag kontakt til dem med det samme, så står de klar til at hjælpe dig med den!