• Magnus

Kvote 2 til Psykologi - Dette skal du være opmærksom på

Opdateret: 20. jan. 2021

Interesserer du dig for menneskets tanker og følelser, hvilket behov de har, og hvad de drømmer og forestiller sig? Så er der stor chance for, at psykologistudiet er det helt rigtige valg for dig. Desværre er det sådan, at det også er det rigtige for en masse andre danskere, hvilket betyder, at snittet for at komme ind er tårnhøjt. Løsningen kan være Kvote 2. Læs med her og find ud af, hvordan du kan læse Psykologi via Kvote 2.

Kvote 2 psykologi

Psykologi på Kvote 2

Hvis du ønsker at læse Psykologi, er der fire universiteter i Danmark, der tilbyder, at du kan læse Psykologi, uden at du skal kombinere det med andet. Disse fire universiteter er: Aarhus Universitet (AU), Københavns Universitet (KU), Aalborg Universitet (AAU) og Syddansk Universitet (SDU). Fælles for dem alle er, at de har en adgangskvotient på over 9,8 hvis man vil ind via Kvote 1. Der er derfor mange, der vælger at søge Psykologi via Kvote 2, da dette højner chancerne for at komme ind på det i den grad eftertragtede studie, det har vist sig at være. I denne guide vil vi give dig et indblik i de overordnede krav for at komme ind på Psykologi via Kvote 2, men også give dig universiteternes specifikke adgangskrav.

Fælles for alle universiteterne

Hvis du gerne vil optages på Psykologistudiet på Kvote 2, skal du have bestået en gymnasial uddannelse, såfremt du har taget din skolegang i Danmark. Er du vokset op i udlandet, og har derfor gået i skole i udlandet, skal du have gennemført udenlandsk eller international gymnasial eksamen, der svarer til den danske. Udover dette er de specifikke adgangskrav, at du har bestået følgende fag:

  • Dansk A

  • Engelsk B

  • Matematik B

  • Historie B, Idehistorie B, Samfundsfag B eller Samtidshistorie

Dette gælder både, hvis du søger Kvote 1, eller du vælger at søge Psykologi på Kvote 2.

Psykologi på Kvote 2 - Aarhus Universitet

Er du bosat i Aarhus, eller har du en forkærlighed for Smilets By og ønsker derfor at flytte dertil, så er Psykologi på Aarhus Universitet den ideelle løsning for dig. Udover at være Smilets By, så er Aarhus som by også kendt for at være en by, der er meget populær blandt studerende. Næsten hver 5. indbygger i Aarhus er studerende, hvilket vidner om en by, der er fyldt med unge. Med en adgangskvotient på 10,6 er der god grund til, at man vælger at søge via Kvote 2, da det er de færreste, der opfylder dette høje adgangskrav. Derudover er det også en god idé at søge via Kvote 2 som backup, da man aldrig kan vide sig sikker på, om snittet pludselig stiger eller falder. Det er også værd at være opmærksom på, at kun 10% af pladserne på Psykologi på Aarhus Universitet bliver givet til Kvote 2 ansøgere, og man skal derfor have en knivskarp ansøgning, hvis man gerne vil igennem nåleøjet.


Ligeledes er det vigtigt, at man på den ene eller anden måde skiller sig ud på. Hvis du har sabbatår, og du gerne vil opkvalificere dig, anbefaler vi, at du tager et 6-månederes forløb hos Studieakademiet, hvor du får indblik i Psykologistudiet, og du endvidere får undervisning i nogle af fagene. Derudover får du samtidig hjælp til hele Kvote 2-processen.

For at komme ind på Psykologi via Kvote 2, er der nogle bestemte kriterier, man bliver vurderet på. På Aarhus Universitet gælder det, at de man bliver bedømt ud fra følgende kriterier:

  • "Gennemsnit af særligt relevante fag: Dansk A, Engelsk B, Matematik B, Fysik, Kemi eller Biologi B, Historie, Samfundsfag, Samtidshistorie, Psykologi eller Filosofi C

  • "Andre særligt relevante dokumenterede kvalifikationer"

Aarhus Universitet vurderer dig individuelt i henhold til, hvordan du opfylder ovenstående kriterier. Såfremt du lever op til kriterierne, bliver du vurderet i forhold til resten af ansøgerfeltet.


På Aarhus Universitet går de også op i din motiverede ansøgning, også kendt som en Kvote 2-ansøgning, hvor du skal argumentere for, hvorfor du skal vælges til at blive optaget på det prestigefyldte studie. Særlige kvalifikationer kan for eksempel være, hvis du har lavet noget relevant i udlandet, har opnået erhvervserfaring eller lignende. Det er afgørende, at det, du har lavet, er særligt og ikke noget alle laver, da dette så bliver specificeret som "Generel".


Det er også ekstremt vigtigt, at du husker at dokumentere de ting, du snakker om i din Kvote 2 ansøgning, ellers indgår det ikke i vurderingskriterierne.


Læs også: Sådan skriver du en god Kvote 2-ansøgning


Psykologi på Kvote 2 - Aalborg Universitet

Er Aarhus ikke byen for dig, men ønsker du stadig at studere i Jylland, er Aalborg Universitet et ideelt alternativ. Adgangskvotienten på 9,8 er stadig tårnhøjt, men er samtidig det laveste karaktergennemsnit, man skal have, hvis man ønsker at læse Psykologi. En så høj adgangskvotient peger igen i retningen af, at Kvote 2 er det rigtige valg for håbefulde ansøgere. Psykologi på Aalborg Universitet udgør 10% af pladserne, så det er igen et lille nåleøje man skal igennem, hvis man ønsker at studere det her.


Hvis du søger Psykologi på Aalborg Universitet via Kvote 2, bliver du vurderet på baggrund af en helhedsvurdering, hvori der indgår dit karaktergennemsnit i adgangskravsfagene og på andre særligt relevante aktiviteter. Adgangskravsfagene er:

  • Dansk A

  • Engelsk B

  • Historie, Idehistorie, Samtidshistorie eller Samfundsfag B

  • Matematik B

Under særligt relevante aktiviteter indgår der relevant uddannelse og relevant erhvervsarbejde på fuldtid. Der skal være minimum 6 måneders arbejde, men der bliver højest vurderet 12 måneder. Det er ekstremt vigtigt, at du får dokumenteret, det du gerne vil vurderes på baggrund af, og et CV er ikke nok i vurderingen. Relevant erhvervserfaring kan for eksempel være: