• Magnus

Københavns Universitet - Alt du skal vide

Opdateret: 24. feb. 2021

Det ældste i Danmark og næstældste universitet i Skandinavien. Ord, der er synonymer med Københavns Universitet, men hvad gemmer sig egentlig bag overfladen? Og hvad er fakta om det prestigefyldte universitet, hvor ikke mindre end otte uddannelser kræver et snit på over 10? I denne artikel giver vi dig det fulde overblik over Københavns Universitet!


Introduktion til Københavns Universitet

Med grundlæggelsen i 1479 er Københavns Universitet (KU) det næstældste universitet i Skandinavien og det ældste i Danmark. I følge flere forskellige ranglister, rangerer KU som det 6. bedste universitet i Europa, og det må derfor siges, at det er et prestigefyldt universitet at opnå optagelse på. Dette medvirker også til, at en række af uddannelserne enten kræver et højt snit eller en god Kvote 2-profil, hvis man ønsker optagelse på et af de eftertragtede studier. Det høje niveau er også bevidnet ved at prominente mennesker gennem tiden har taget deres uddannelse på Københavns Universitet, hvilket har medført at Nobelprisen hele 9 gange er blevet uddelt til en KU dimittend, hvor de især udmærker sig inden for Medicin og Fysik & Kemi.


KU er opdelt i seks fakulteter, der har hver deres fokusområde. De seks fakulteter er følgende:

  • Det Humanistiske Fakultet

På det Humanistiske Fakultet er fokus på menneskets sprog, kultur, historie, levevilkår og udtryksformer. Her kan du for eksempel læse Bachelorer i Dansk, Historie, Film- og Medievidenskab og Filosofi.

  • Det Juridiske Fakultet

Her beskæftiger de sig primært med relationer mellem mennesker, stater og sammenslutninger - både på et nationalt og internationalt plan. Som navnet fint antyder, kan du på dette fakultet læse Jura.

  • Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

På dette fakultet kan du blive uddannet inden for alle de natur- og biovidenskabelige discipliner. Det dækker blandt andet over Biokemi, Matematik, Fysik, Forsikringmatematik, men også Idræt og Fysisk Aktivitet og Skov- og Landskabsingeniør

  • Det Samfundsvidenskabelige Fakultet

På det Samfundsvidenskabelige Fakultet er Antropologi, Sociologi, Statskundskab og lignende i højsædet. Det er derudover også uddannelser såsom Økonomi, Psykologi, Samfundsfag og Datalogi-Økonomi, du kan læse på dette fakultet

  • Det Sundhedsvidenskablige Fakultet

Det femte fakultet på KU har fokus på det medicinske og sundhedsvidenskabelige. På dette fakultet kan du læse Medicin, Odontologi, Veterinærmedicin og en række andre uddannelser.

  • Det Teologiske Fakultet

Det sjette og sidste fakultet på Københavns Universitet har fokus på teoretisk og praktisk forståelse for kristendommen - det er både i fortiden og nutiden. På dette fakultet kan du, som navnet afslører, studere Teologi.


På disse seks fakulteter huser Københavns Universitet knap 38.000 studerende, hvoraf lidt mere end 21.000 af disse er bachelorstuderende og lidt over 16.000 studerer deres kandidat.Kvote 2 på Københavns Universitet

Som nævnt tidligere, er KU et utroligt prestigefyldt universitet, og konkurrencen om pladserne på de eftertragtede uddannelser er utrolig høj. Derfor er der mange, der søger om optagelse i Kvote 2, selvom konkurrencen bestemt ikke er mindre hård her. Faktisk er KU det universitet i Danmark, hvor der er flest ansøgere til de ellers knappe Kvote 2-pladser.


Til alle, der søger Kvote på KU, er der en del forskellige ting, man skal være opmærksom på. For eksempel er det vigtigt at vide, at Københavns Universitet i 2020 ændrede deres optagelsesproces i Kvote 2, således at de nu har fjernet de ellers klassiske motiverede ansøgninger. Det betyder samtidig, at man i stedet skal op til en Kvote 2-prøve, og derefter enten til et skriftligt eller mundtligt interview. Når du søger i Kvote 2, bliver du vurderet ud fra en helhedsvurdering, og optagelseskomiteen lægger vægt på seks forskellige kriterier:

  • Studiepotentiale: her kigger de på, hvor stort dit potentiale for at klare sig godt på uddannelsen er. De kigger blandt andet på, hvordan du løser opgaver, hvad dine forventninger er til dig selv som studerende, og hvilke erfaringer du har.